8 MYTER OM KOST OG ERNÆRING

Opdateret: 11. apr. 2019


Der er mange myter om kost og ernæring.


Det kan dog være svært at navigere i hvad der er sandhed og hvad der er myte.


Vi bombarderes konstant med råd, tips og tricks til hvordan vi taber os hurtigere og bedre - hvad vi skal tilvælge og hvad vi skal fravælge.


Det kan kort sagt være en jungle at navigere i.


I denne artikel vil jeg præsentere 8 myter om kost- og ernæring.


Disse er blot et udpluk af, hvad jeg hører fra mine klienter, medier og bekendte. Der er desværre MANGE flere myter derude.
MYTE #1: MØRKT BRØD ER SUNDERE END LYST BRØD

Nej.


Fødevarestyrelsen anbefaler 75 gram fuldkorn om dagen, men dette er ikke ensbetydende med at brødet nødvendigvis er mørkere.


Man kan ikke bedømme sundheden af et brød ud fra dets farve.


Der er mange lyse brød på hylderne, som alligevel har et højt indhold af fuldkorn.

Der er også mange brød på hylden, som er bagt med malt - og det er dét der giver den mørke farve - udover god smag og fugt - helt uden fuldkorn.


For at vurdere den egentlige næringsværdi af et brød, bliver man nødt til at se nærmere på varedeklarationen. Her kan du nemlig se mere om indholdet i varen.

På varedeklarationen står som oftest:


· Energi (KJ/Kcal)

· Fedt

· Mættede fedtsyrer

· Kulhydrat

· Sukkerarter

· Protein

· Salt


Her skal du se nærmere på varens indhold af kostfibre og tilsat sukker.

- herudover kan brød være stemplet med nøglehulsmærket og fuldkornsmærket.Mærkerne er et vejledende stempel til forbrugeren, der gør det nemmere at foretage et sundere valg.


Færdigpakkede fødevarer skal altid være mærket med en varedeklaration.

(Fødevarestyrelsen, 2018)
MYTE 2#: MAN SKAL STARTE SIT VÆGTTAB MED EN DETOX-KUR


DETOX – en udrensning af kroppens affaldsstoffer/toxiner inden du starter din livsstilsomlægning. Kroppen danner tydeligvis en masse toxiner, som kroppen ikke selv kan komme af med – så derfor skal du i gang med DETOX-kuren først.


Gerne en kaloriefattig juicekur og gerne med et dyrt tilkøbssupplement der hjælper udrensningen, som du har fundet på en helse-hjemmeside…


NEJ!


Hvis en person eller hjemmeside vil overbevise dig om, at DETOX er vejen frem – eller informanten sågar vil sælge dig et DETOX-produkt, skal du gøre følgende:


1. Vend dig om

2. løb væk så hurtigt du kan

(inden de tømmer din bankkonto)

Der er simpelthen ingen evidens for, at DETOX skulle have nogen som helst virkning på kroppen, andet end nedsat livskvalitet med utilpashed, træthed og hovedpiner.


Du behøver derfor ikke at leve af juice, vandfaste, fylde kroppen med dyre ligegyldige helseprodukter.

Hvis du har en velfungerende lever, skal din krop nok selv klare arbejdet.


I stedet skal du hellere fokusere på en livsstil med sundere tilvalg af fødevarer og øge dit niveau af fysisk aktivet, på en måde der passer med din hverdag.


På denne måde kan du opnå et vægttab og samtidig bibeholde en høj livskvalitet.


(Klein & Kiat, 2015)


MYTE #3: MAN BLIVER FED AF AT SPISE SENT OM AFTENEN

Nej, nej og atter nej.


Hvis man får sig en lille aftensnack feder det ikke nødvendigvis.


Groft set handler det om dagens samlede kalorieindtag. Har du et indtag der overskrider dit daglige energibehov, vil du tage på.


Hvis du er en aftensnacker, skal måltidet indgå i det samlede kaloriebudget.


Hvis du allerede har dækket dit energibehov for dagen og herefter indtager en sen aftensnack, vil du tage på, medmindre du sørger for at forbrænde kalorierne, tilsvarende det overskydende energiindtag.


Dette kan gøres ved at gå eller løbe en lille aftentur.


Du kan også gøre plads i kaloriebudgettet ved at reducere energien på andre måltider, som eksempelvis at spise flere grøntsager til aftensmåltidet, eller tage en mindre portion.


(Howell & Cones, 2017).

MYTE 4#: MAN KAN IKKE DÆKKE SIT PROTEINBEHOV MED EN PLANTEBASERET KOST

Man forbinder ofte store bøffer og kød generelt med proteiner. Det er selvfølgelig ikke forkert.


Kød og mejeriprodukter indeholder en masse protein. Men man behøver faktisk ikke nødvendigvis at spise kød og mejeriprodukter for at dække sit proteinbehov.


Faktisk indeholder bælgfrugter, som bønner og kikærter, en masse protein. Du kan desuden få en masse protein fra nødder, linser, havregryn mm.


Sørger man for at spise en plantebaseret kost, med fokus på en god variation af proteinrige fødevarer, er dette faktisk også muligt til at dække behovet for alle essentielle aminosyrer.


(Hever, 2016)

MYTE 5#: ”NATURLIGT SUKKER” ER MEGET BEDRE END KØKKENSUKKER

Både ja og nej.


Mest nej.


Hvis man udelukker raffineret sukker og erstatter med sirup og honning, vil man faktisk få et større indtag af antioxidanter. Herudover har honning et lavere glykæmisk index, sammenlignet med almindelig hvid sukker.


Men når det kommer til kroppens fordøjelse og metabolisme, vil kroppen i grove træk benytte og udvinde sukkerstoffer i honning til energi på samme måde, som eksempelvis rørsukker.


I stedet for at holde sig fra en bestemt type sukker, kunne det være en idé at reducere sukkerindtaget generelt (hvis man altså har et problem med det).


(Bobis et al, 2018) - (Drozdowski, 2006)
MYTE 6#: KAFFE ER USUNDT

Kaffe har været i dårligt lys mange gange. Men der er faktisk ingen egentlig evidens for, at kaffe er farligt for dig – og specielt ikke hvis det indtages i moderate mængder (2-3 kopper om dagen).


- og heldigvis for det!


Faktisk indeholder kaffe en del antioxidanter og noget forskning peger på, at kaffe kan bidrage til en lang række sundhedsmæssige fordele.


Man skal dog være opmærksom på, at sukker, mælk og især fløde i kaffen kan skubbe kalorierne i vejret – specielt hvis kaffen indtages på denne måde flere gange om dagen.


Herudover oplever nogle store problemer med at falde i søvn, hvis kaffe indtages for langt opad dagen. Dårlig og/eller nedsat søvn kan skabe en kaskade af problemer.


(Nieber et al, 2017)


MYTE 7#: SUKKER GIVER TYPE-2-DIABETES (sukkersyge)

Selvom det hedder gammelmands-sukkersyge, er det altså ikke sukker der i første omgang giver diabetes. Risikoen for diabetes stiger, når man er overvægtig og inaktiv igennem længere tid.


Fedme kan medvirke til en nedsat insulinfølsomhed, der nedsætter kroppens evne til at regulere blodsukkeret.


Fysisk aktivitet øger insulinfølsomheden og dermed forebygger dette udviklingen af type-2-diabetes.


MEN...


- når man første har fået diagnosen, type-2-diabetes, har man dermed også dårlig regulering af blodsukkeret – og man skal man dermed være ekstra opmærksom på sit indtag af simple kulhydrater (simple sukkerarter), da forhøjet blodsukker kan give forsage skade på nyrer, øjne og nervesystemet.


(Skyler et al, 2016)

MYTE 8#: MAN BLIVER FED AF AT SPISE BRØD (+ det indeholder en masse gluten, som er farligt for dig)


Tilbage til brødet igen...


Når det kommer til vægttab, bliver brød ofte gjort til en fjende. Nogle siger, at brød gør dig fed og andre siger, at gluten i brødet ødelægger din krop.


Men nej, brød gør dig ikke nødvendigvis fed.


Brød kan være meget energitæt og dermed kan det være nemt at spise få en ordentlig omgang kalorier, hvis man indtager for meget af det.


Mange spiser desuden brød med energitæt pålæg, såsom fed ost og pålæg, peanutbutter, syltetøj mm. Dermed kan et stort indtag af brød resultere i et stort energioverskud – og dermed vægtøgning.


Hvis man vælger fuldkornsbrød, mætter det mere og der indtages dermed ikke lige så store mængder.


Herudover kan det være til fordel at vælge fedt-reducerede pålægsprodukter, for at minimere kalorieindtaget.


Gluten er som hovedregel ikke farlig.


Nogle har glutenintolerance- eller allergi. Har man cøliaki (tyndtarmssygdom) kan man ikke tåle gluten - og i denne sammenhæng skal man være opmærksom på sit indtag af gluten.


Det forventes dog kun, at 1% af befolkningen har sygdommen og kun hver 7. har klare symptomer på problemet.


Har man IBS (irritabel tyktarm) kan hvede i nogle tilfælde også skabe problemer.

- Men hos helt raske, er brød altså ikke et problem. (Sherry & Hey, 2016)
HVAD KAN DU GØRE FOR AT SPOTTE MYTER PÅ EGEN HÅND?


I den verden der omhandler kost, træning og vægttab, er der desværre mange myter i omløb. Det er svært at navigere i og der mange der vil tjene penge på desperate mennesker, der gerne vil hurtigt i mål med deres resultater.

HUSK AT VÆRE KRITISK.


1) Hvem siger hvad om hvilket - og hvad er baggrunden for dette?

2) Hvor får du din information fra?

3) Spørg dig selv:


Lyder det for godt til at være sandt?

- så er det måske faktisk alt for godt til at være sandt...
Referenceliste:


Bobis et al. (2018). Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes. Oxid med cell. 2018; 2018: 4757893. Published online 2018 Feb 4. doi: 10.1155/2018/4757893


Drozdowski (2006). Intestinal sugar transport. Wordl J Gastroenterol. 2006 Mar 21;12(11):1657-70.


Hever (2016). Plant based diets: A physicians guide. Perm, J. 2016 Summer; 20(3): 15-082.

Published online 2016 Jul 6. doi: 10.7812/TPP/15-082


Howell & Cones (2017). "Calories in, calories out" and macronutrient intake: the hope, hype, and science of calories. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2017 Nov 1;313(5):E608-E612. doi: 10.1152/ajpendo.00156.2017. Epub 2017 Aug 1.


Klein & Kiat (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015 Dec;28(6):675-86. doi: 10.1111/jhn.12286. Epub 2014 Dec 18.


Nieber (2017). The impact of coffee on health. Planta med. 2017 Nov;83(16):1256-1263. doi: 10.1055/s-0043-115007. Epub 2017 Jul 4.


Sherry & Hey (2016). Do we need to worry about eating wheat? Nutr Bull. 2016 Mar; 41(1): 6–13. Udgivet online 2016 Feb 16. doi: 10.1111/nbu.12186


Skyler et al. (2016). Differentiation of Diabetes by Pathophysiology, Natural History, and Prognosis. Diabetes. 2017 Feb; 66(2): 241–255. Udgivet online 2016 Dec 15. doi: 10.2337/db16-0806Skrevet af:

DANIEL KNAAP

✔ Statsautoriseret klinisk diætist

✔ st. cand.scient klinisk ernæring ✔ Personlig træner og kostvejleder

✔ Sportsskadeterapeut

✔ Fitnessinstruktør

✔ Ernæring og sundhed

www.knaap.dk

146 visninger
  • Facebook
  • Instagram Social Ikon

Adresse:

Trekronergade 147b

2500 Valby 

kontakt@knaap.dk

Tel: 53 53 35 53 

KNAAP

KOST • TRÆNING • COACHING

Kontakt mig her - så ringer jeg dig op!